#9 Kruche ciasteczka ze śliwkami







Składniki:
-300g mąki pszennej,
-200g masła,
-100g cukru,
-do smaku: otarta skórka z cytryny, szczypta soli lub ekstrakt waniliowy,
-ok. 1/2 kg (10szt.) śliwek

W misce lub na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem. Masło z lodówki posiekaj nożem i dodaj do mąki z cukrem. Dodaj szczyptę soli, otartą skórkę cytrynową lub ekstrakt waniliowy.
  Dłońmi rozdrabniaj masło, tak by mąka oblepiała jak najmniejsze jego cząsteczki. Rozcieraj je w mące. Zaczną powstawać grudki ciasta; łącz je ze sobą w coraz większe i zagniataj. 
  Gdy ciasto zaczyna być spójne i  daje się je ugnieść w jeden kawałek, jest gotowe. Kruchego ciasta nie należy długo gnieść i wyrabiać. Z miękkiego ciasta uformuj w dłoniach placek, połóż na papierze do pieczenia, na stolnicy i przykryj drugą warstwą papieru. Rozwałkuj ciasto tak, aby miało ok. 7 mm grubości. Zdejmij wierzchni papier do pieczenia i nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach (tak jak na zdjęciu). Wstaw do lodówki.
 Umyj śliwki, osusz, przetnij na pół i wyjmij pestki. Zimne ciasto przełóż na pergaminie na blachę do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki przecięciem do góry. Pokrój ciasto na kwadraty ze śliwką w środku. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Piecz aż ciasto się zarumieni, ok. 15-20 minut. Ciepłe ciasto przetnij w miejscu nacięć. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
 Przepis wzięłam z książki Agnieszki Kręglickej "Gotowi by gotować", zdjęcia i wykonanie moje.
                                                           SMACZNEGO!:)
                                                                                                  Ula







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

#17 Shake Kinder Bueno

#16 Tiramisu w szklance

#11 Ciasto rafaello