#3 Kruche ciasteczka maślane





Składniki:
-300g mąki
-200g masła
-100g cukru
do smaku: otarta skórka z cytryny
albo ekstrakt waniliowy, szczypta soli
dodatkowo, do wyboru: mak, imbir, 
orzechy piniowe, sezam, płatki migdałowe

    W misce lub na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem. Masło z lodówki posiekaj nożem i dodaj do mąki z cukrem. Dodaj szczyptę soli, otartą skórkę cytrynową lub ekstrakt waniliowy.
  Dłońmi rozdrabniaj masło, tak by mąka oblepiała jak najmniejsze jego cząsteczki. Rozcieraj je w mące. Zaczną powstawać grudki ciasta; łącz je ze sobą w coraz większe i zagniataj. 
  Gdy ciasto zaczyna być spójne i  daje się je ugnieść w jeden kawałek, jest gotowe. Kruchego ciasta nie należy długo gnieść i wyrabiać.
  Miękkie ciasto podziel na kilka kawałków i każdy uformuj w nieduży wałek (jak na 3 zdjęciu). Zawiń wałki ciasno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny lub na krócej do zamrażarki. 
  Schłodzone ciasto pokrój na plasterki grubości ok. 1/2 cm, ułóż na blachy, można posypać np. makiem itp. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st. C. Piecz ok. 10-15 minut, aż będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. 
Przepis wzięłam z książki Agnieszki Kręglickej "Gotowi by gotować", zdjęcia i wykonanie moje.
                                                           SMACZNEGO!:)
                                                                                                  Ula






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

#17 Shake Kinder Bueno

#16 Tiramisu w szklance

#11 Ciasto rafaello